Middagsmat.
Falukorv är alltid populärt när den rätten ska tillagas. Jag brukar alltid ta fram "Stora boken om god och billig mat" och recept välja "Den fantastiska korven. De recepten har jag lagt upp under "God och billig mat" Lycka till med matlagningen.
Bacongratäng
RECEPT FRÅN
Regines Baksida. Bara att Googla. 😊
KÖTTFÄRSLIMPA
500 gr köttfärs el. blandfärs
1 gul lök, 2 skorpor, 2 dl. vatten, 1 ägg,
1 1/2 tsk salt. 1 pkt bacon, 1 burk kantareller el färska om det finns.
Blanda samman färsen med övriga ingredienser
och forma till en limpa Gör en fördjupning i limpan och lägg i kantarellerna som är skurna i bitar..Lägg baconskivorna över och stek i ugnen i 175 gr. c:a 55 minuter.
OMELETT
Ett gammalt recept som jag fått av min goda vän Anne-Marie Ljungkvist.Ganska vanligt på den tiden att man fick recept och goda råd från de äldre.
4 kaffekoppar mjölk, (kokas upp) 4 msk mjöl, 1 knivsudd salt, 1 msk socker. Vispas samman försiktigt så att inte omeletten blir blåsig.
In i ugnen med äggstanningen på 200 gr c.a 45 minuter.
GRYTSTEK
1 1/2 kg. fransyska, 50 gr. späck, 1 tsk salt, 1/4 tsk vitpeppar40 gr smör, kokande vatten eller buljong.
Sås: Fett av skyn. 2-3 msk mjöl spädes med steksky, vatten och grädde till lagom konstistens
Rotmos
1 kg. potatis. 1/2 kg kålrötter. Vatten
1 kg saltad fläsklägg eller bog.
1 l. vatten
10 vit-och 5 kryddpepparkorn. Salt.
Fläsket får sakta koka c:a 3/4 dels timma. Potatis och rötter skalas och skäres i ganska stora bitar, vilka lägges i grytan jämte kryddorna. Alltsammans får koka under lock till fläsk, rötter, potatis känns mjuka.
Spadet silas (kan användas till soppor och dylikt. Potatis och rötter mosas sönder, skulle den kännas något för hård spädes den med spadet.
Lycka till!
Gerds Gryta
7 1/2 hg magert bogfläsk, 1 stor lök, 1 liten burk champinjoner, 3 st skalade tomater, 1 tsk salt, 1/2 tsk malen vitpeppar, 1/2 tsk ingefära, lite curry.
2 dl. grädde.
Bryn bogfläsket (Jag föredrar nötkött) i bitar blandas tillsammans med lök. Övriga ingredienser tillsättes och kokas i ungefär en timma.
Serveras med kokt potatis eller potatissallad.
Potatis, 3 dl. gräddfil, 1 1/2 dl grädde, hackad lök, svartpeppar
Bruna bönor med fläsk
Receptet hämtat från "Kajsas kokbok" som jag fått från min fostermamma.
1/4 kg. bruna bönor, 1 l. vatten, 1/4 kg rimsaltad fläsklägg eller bog.
1 1/2 msk potatismjöl, 2-3 msk ättika. 1dl vatten, 1-2 msk sirap.
Bönorna sköljes och läggas i vatten att svälla under natten.
De påsättes i samma vatten och får sakta koka.
Fläsket ilägges bland bönorna och får koka tillsammans i ungefär en timma.
När bönorna känns färdigkokta tages fläsket upp och skäres i bitar.
Bönorna smaksättes väl. Mjöl, vatten, sirap och ättika utröres till en slät redning, som tillsättes bönorna under omröring. Får koka upp och serveras tillsammans med potatis.
Obs. Jag har ändrat och förnyat lite. Det här är ju en gammal svensk hederlig maträtt.
Rabarberbullar
Jättegoda.
Googla receptet på "Mitt kök" ...
Mycket enkla att baka.
De är nu våra favoritbullar!
RABARBERBULLAR
LASAGNE
Nu har vi middagsmat
FLERA GÅNGER,
Jag brukar frysa ned!
Lätt att ta upp sedan och servera med en god sallad!
Recept
Idag har Lennart lagat köttbullar. Han gillar att laga till olika rätter, jag har inte påverkat honom, intresset finns för matlagning!